Wiki Loves Public Space (aankondiging)

Op 1 juli 2017 is op initiatief van Wikimedia België de fotowedstrijd Wiki Loves Public Space begonnen in België. Dit jaar is het eerste jaar waarin er gedurende de gehele zomer er panoramavrijheid bestaat in België, wat betekent dat moderne gebouwen en kunstwerken in de openbare ruimte vrijelijk gefotografeerd en de foto's vrij gepubliceerd mogen worden. Jarenlang was het onmogelijk om op Wikipedia in artikelen foto's van moderne gebouwen en kunstwerken in de openbare ruimte te gebruiken. De reden daarvan was een beperking in het Belgische auteursrecht, die in juli 2016 is opgeheven door de introductie van panoramavrijheid. Wiki Loves Public Space wil die nieuwe vrijheid vieren en een compensatie bieden voor het jarenlang niet kunnen uploaden van foto's van Belgische onderwerpen.

9 - 10 november 2017

No Time To Wait (symposium)

MediaArea, het bedrijf dat in het kader van PREFORMA de validatietool MediaConch ontwikkelde, organiseert voor de tweede keer het symposium No Time to Wait. Deze keer is het Österreichisches Filmmuseum gastheer. Het symposium gaat door op 9 en 10 november 2017 in Wenen. Ze nodigen zowel professionals die bezig zijn met audiovisuele archivering, digitale preservering, openmedia-ontwikkeling en de standaardisering van open formaten als geïnteresseerde nieuwkomers uit om het symposium bij te wonen of eraan bij te dragen.

PREFORMA: preserveringsworkshop Riga (verslag)

PACKED vzw organiseerde, samen met Riksarkivet (het Zweedse Nationaal Archief), veraPDF en EasyInnova, in het kader van de IS&T-conferentie Archiving 2017 een vorming rond preserveringsformaten. De vorming, mee begeleid door PACKED-medewerker Bert Lemmens, ging in op de waarde en het belang van validatietools, en wat een digitaal bestandsformaat in een specifieke usecase geschikt maakt voor preservering. Ook het verschil tussen bestandsidentificatie en bestandsvalidatie, en een demonstratie van concrete tools kwamen aan bod. De feedback van de deelnemers was in het algemeen erg positief.

11 - 12 oktober 2017

PREFORMA: Shaping our future memory standards (conferentie)

Sinds januari 2014 is PACKED vzw partner in PREFORMA, een Europees project met als doel een aantal opensourcevalidatietools te bouwen die er voor zorgen dat archiveringsformaten steeds op dezelfde manier geproduceerd worden, waardoor ze makkelijker en langer te bewaren zijn. Na succesvolle workshops in Stockholm, Berlijn en Padua, organiseert het project PREFORMA van 11 tot 12 oktober een slotbijeenkomst in Tallinn: Shaping our future memory standards. Het doel is te wijzen op het belang van standaardisering en validering van bestandsformaten voor de preservering van digitale culturele inhoud, de opensourcevalidatietools voor te stellen die in het kader van het project ontwikkeld werden, en vooruit te kijken naar toekomstige uitdagingen en kansen.

vanaf 10 oktober

Europeana Space MOOC: Creative with Digital Heritage (aankondiging)

PACKED vzw was partner in Europeana Space (E-Space), een Europees project over het creatief hergebruik van cultureel erfgoed dat van 2014 tot maart 2017 liep. Eén van de verwezenlijkingen van E-Space was de ontwikkeling van een MOOC (massive open online course). Omdat de eerste editie van die E-Space MOOC Creative with Digital Heritage in 2016-17 een groot succes was, zal hij het komende academiejaar voor de tweede keer georganiseerd worden. Inschrijven is nu mogelijk. De cursus start op 10 oktober 2017.

met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2017 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be