projectmedewerker definiëren Vlaams Filmerfgoed (vacature)

Vlaanderen heeft een bijzonder rijk cultureel verleden, ook in het audiovisuele veld. Honderdduizenden uren film-, audio- en videomateriaal liggen opgeslagen bij Vlaamse archieven en omroepen. Sinds 2013 bouwt VIAA een brede dienstverlening uit rond het digitaliseren van bedreigde analoge dragers, het archiveren van de bestanden uit digitaliseringsprojecten of bestaande digitale collecties en het ter beschikking stellen van het digitale materiaal aan scholen, bibliotheken, onderzoekers en het grote publiek. VIAA en het Koninklijk Belgisch Filmarchief (Cinematek) werken momenteel samen in een project dat tot doelstelling heeft bij te dragen aan de veiligstelling en duurzame bewaring van het Vlaams filmerfgoed. Een belangrijk onderdeel hiervan is het aflijnen van films die een belang hebben voor Vlaanderen als regio en gemeenschap binnen de Cinematek-collectie. Voor dit project is VIAA op zoek naar een Projectmedewerker Definiëring Vlaams Filmerfgoed.

15 - 18 mei 2017

PREFORMA: te gast op Archiving 2017 (conferentie en workshops)

De conferentie ‘Archiving’ richt zich op de digitale preserveringsuitdagingen en het beheer van hardcopy, audio en video. De conferentie, die dit jaar in Riga plaatsvindt, zal de recentste onderzoeksresultaten over digitalisering en curatorschap presenteren, een forum voorzien om nieuwe strategieën en beleid te verkennen, en verslag uitbrengen over succesvolle projecten met een mogelijke voorbeeldfunctie. Vertegenwoordigers van het project PREFORMA, waaronder PACKED-medewerker Bert Lemmens, zijn uitgenodigd om vooraf een reeks vormingssessies te geven over preserveringsformaten en de evaluatie van bestandsformaten.

27 april 2017

Studiedag Erfgoedondernemen (aankondiging)

Als afsluiter van het eerste postgraduaat Erfgoedondernemerschap organiseren de Bardijnen vzw, de Erasmushogeschool Brussel en Uitgeverij Politeia op 27 april 2017 de studiedag Erfgoedondernemen. Je wordt er gedurende een hele voormiddag ondergedompeld in de techniek van het Erfgoed Business Model Canvas dat de leidraad is van het postgraduaat. Zo krijg je een idee hoe je er zelf mee aan de slag kunt en wat het voor jouw organisatie of museum kan betekenen. In de namiddag vertellen de deelnemers van het postgraduaat Erfgoedondernemen hoe zij aan de slag gingen met het Erfgoed Business Model Canvas en presenteren ze het business model voor hun project of erfgoedlocatie.

19-20 april 2017

Artists’Estates, A Legacy (conferentie en workshops)

De zorg voor de nalatenschap van beeldend kunstenaars is cruciaal voor het cultureel erfgoed van morgen. Een goed behoud en beheer van de collectie en het archief houdt het oeuvre in leven. NICC, Kunstenpunt, Estate Philippe Vandenberg en Art Brussels organiseren in samenwerking met Universiteit Gent en BOZAR een conferentie over dit thema met bijdragen van o.a. Hélène Vandenberghe (Estate Philippe Vandenberg), Stella Lohaus (Bernd Lohaus Foundation), Andrea C. Theil (Roy Lichtenstein Foundation), Thomas Schlesser (Fondation Hartung Bergman), Shervone Neckles-Ortiz (Joan Mitchell Foundation), Nicolas de Oliveira (Montabonel & Partners) en Luc Delrue (Departement CJM). De dag na de conferentie zijn er ook verdiepende workshops over de voorbereiding van een artistieke nalatenschap als kunstenaar en over de catalogue raisonné.

tot 7 april 2017

LODLAM Summit: technical challenge (oproep)

De vierde bijeenkomst Linked Open Data for Libraries, Archives and Museums (LODLAM) vindt plaats op 28 en 29 juni 2017 in Venetië. De bijeenkomst voorziet debat, netwerking en uitwisseling van ideeën, projecten, hacking skills en databeheermethodes. Ze richt zich op professionelen op het vlak van cultureel erfgoed, eScience en digital humanities. Ontwikkelaars van datavisualisatie, tools of mash-ups aan de hand van linked data uit bibliotheken, archieven of musea kunnen nog tot 7 april 2017 een voorstel indienen. Vijf van hen kunnen een gratis deelname aan de LODLAM Summit, een reisbeurs en accommodatie winnen. Er zijn ook twee geldprijzen, nl. de Linked Open Data Prize en de Grand Prize, beide betaald door sponsors van de summit.

met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2017 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be