Over de onbetrouwbaarheid van beschrijfbare cd's voor langetermijnopslag (Artikel)

Beschrijfbare cd’s en dvd’s zijn jarenlang massaal gebruikt voor de opslag van gedigitaliseerd en born-digital materiaal. De lage kostprijs, grote beschikbaarheid en gemakkelijke toegang zijn enkele van de redenen waarom ze zo populair zijn. Emanuel Lorrain (PACKED vzw) beschrijft in dit artikel waarom deze dragers toch niet zo betrouwbaar zijn voor langetermijnopslag.

Nieuwe website klautert uit de loopgraven (Lancering)

Via een nieuwe publiekssite wil het VIAA archiefmateriaal zonder auteursrechtelijke bescherming aanbieden aan het grote publiek. Als eerste zijn frontblaadjes en oorlogskranten ontsloten die gedigitaliseerd worden in het project ‘Nieuws van de Groote Oorlog’.

13 november 2014 - 14 november 2014

Preservathon: tools voor digitaliseringsprojecten in audiovisuele archieven (Evenement)

Meer nog dan papieren bibliotheken en archieven, staan audiovisuele archieven voor enorme uitdagingen op het vlak van preservering. Om analoge originelen veilig te stellen voor de toekomst, is digitalisering dringend nodig. PrestoCentre organiseert op 13 en 14 november een tweedaags evenement over audiovisuele archivering en digitalisering in Brussel.

Europa bericht over digitalisering in Europa (Publicaties)

De Europese Commissie publiceerde in oktober een stand van zaken over digitalisering van cultureel erfgoedmateriaal in Europa. Het eerste rapport behandelt de vooruitgang in digitalisering en de online toegankelijkheid van cultureel materiaal en digitale preservatie. De tweede publicatie focust vooral op Europees filmerfgoed in het digitale tijdperk.

Digitalisering Belgische architectuurtijdschriften (Update)

Dankzij een subsidie van het Fonds Inbev-Baillet Latour startten projectpartners Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Universiteitsbibliotheek Gent, Vlaamse Erfgoedbibliotheek en Centrum Vlaamse Architectuurarchieven in het najaar van 2013 met de digitalisering van drie belangrijke Belgische architectuurtijdschriften: L’Émulation, L’Habitation à bon marché en bâtir. Het eigenlijke scannen is nu van start kunnen gaan.

met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2017 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be