Oude dragers en hardware gezocht voor Resurrection Lab

Deze maand heeft PACKED vzw het project Resurrection Lab in samenwerking met iMAL gelanceerd. Dit project heeft als doel het doorgeven, preserveren en ontsluiten van een collectie werken die vaak ontoegankelijk geworden zijn door de veroudering van hun dragers, formaten en de hardware- en software-omgeving nodig om ze te lezen of bekijken. Heb jij als kunstenorganisatie, cultureel-erfgoedinstelling of kunstenaar nog born-digital werken of content met culturele waarde die op een oude floppy, harde schijf of computer staat, dan kan je ons contacteren om te kijken of we je kunnen helpen er terug toegang toe te krijgen. Dit project verzamelt in deze eerste fase alle nodige hardware en software om deze werken te preserveren. Ook als je dus nog oud materiaal hebt dat je niet meer nodig hebt, en dat nuttig zou kunnen zijn voor ons project, kan je PACKED vzw contacteren en ons helpen born-digital erfgoed te redden.

De Krook: Stadsbibliotheek & centrum voor digitale innovatie (opening)

In Gent ging afgelopen weekend de Krook open. Het kloppend hart van de site is het nieuwe gebouw waarin de stadsbibliotheek gevestigd is. Met meer dan 2000 bezoekers per dag maakt de stadsbibliotheek deze plek tot een bruisende ontmoetingsplaats. De Krook wil iedereen de mogelijkheid geven om de snel evoluerende informatietechnologie te begrijpen, ervaren en ermee aan de slag te gaan. De kruisbestuiving met UGent en imec brengt vele talenten samen. Bij PACKED vzw hopen we dat de Krook ook een vruchtbare omgeving voor projecten rond digitalisering en erfgoed wordt.

OCE: visies op het Cultureel Erfgoed-decreet (beleid)

Op vraag van het kabinet van de minister van Cultuur en de Afdeling Kunsten & Erfgoed hebben de verschillende OCE-subsectoren insteken voor de toekomstige uitvoeringsbesluiten geformuleerd. PACKED vzw maakt deel uit van de subsector van de LEOV's, de landelijke expertisecentra en de organisaties voor volkscultuur. Uit de algemene preambule vermelden we alvast het pleidooi om van depotwerking een aandachtspunt te maken, en het digitale bij elke functie te laten terugkomen.

projectmedewerker definiëren Vlaams Filmerfgoed (vacature)

Vlaanderen heeft een bijzonder rijk cultureel verleden, ook in het audiovisuele veld. Honderdduizenden uren film-, audio- en videomateriaal liggen opgeslagen bij Vlaamse archieven en omroepen. Sinds 2013 bouwt VIAA een brede dienstverlening uit rond het digitaliseren van bedreigde analoge dragers, het archiveren van de bestanden uit digitaliseringsprojecten of bestaande digitale collecties en het ter beschikking stellen van het digitale materiaal aan scholen, bibliotheken, onderzoekers en het grote publiek. VIAA en het Koninklijk Belgisch Filmarchief (Cinematek) werken momenteel samen in een project dat tot doelstelling heeft bij te dragen aan de veiligstelling en duurzame bewaring van het Vlaams filmerfgoed. Een belangrijk onderdeel hiervan is het aflijnen van films die een belang hebben voor Vlaanderen als regio en gemeenschap binnen de Cinematek-collectie. Voor dit project is VIAA op zoek naar een Projectmedewerker Definiëring Vlaams Filmerfgoed.

15 - 18 mei 2017

PREFORMA: te gast op Archiving 2017 (conferentie en workshops)

De conferentie ‘Archiving’ richt zich op de digitale preserveringsuitdagingen en het beheer van hardcopy, audio en video. De conferentie, die dit jaar in Riga plaatsvindt, zal de recentste onderzoeksresultaten over digitalisering en curatorschap presenteren, een forum voorzien om nieuwe strategieën en beleid te verkennen, en verslag uitbrengen over succesvolle projecten met een mogelijke voorbeeldfunctie. Vertegenwoordigers van het project PREFORMA, waaronder PACKED-medewerker Bert Lemmens, zijn uitgenodigd om vooraf een reeks vormingssessies te geven over preserveringsformaten en de evaluatie van bestandsformaten.

met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2017 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be