EuropeanaSpace: slotconferentie (verslag)

Sinds februari 2014 is PACKED vzw partner in het Europese project EuropeanaSpace. In november hield het project zijn slotconferentie in Berlijn. Centraal stonden de zes pilootprojecten m.b.t. fotografie, dans, Europeana TV, games, open & hybrid publishing en musea, waaraan in de loop van het project hackatons gekoppeld werden. Het doel van de hackathons was innovatieve museumapplicaties te ontwikkelen. Ze leverden een selectie van zeven projecten op die in een incubator verder ontwikkeld worden tot volwaardige commerciële producten. Een voorbeeld hiervan is Vivl.io dat inzet op een geoptimaliseerde digitale leeservaring van de literaire canon. Met onder meer een uitgave van werk van T.S. Eliot laten de ontwikkelaars zien hoe literair erfgoed er in een digitaal jasje kan uitzien.

MEDEA: Crowd-Sourcing the Recording of Metal-Detected Artefacts in Flanders (artikel)

Metaaldetectie voor hobbyisten is sinds 2016 in Vlaanderen (België) gelegaliseerd. Toch wordt onderzoek op metaal gedetecteerde objecten in Vlaanderen bemoeilijkt door het lage aantal aangiftes. PACKED vzw stapte mee in het MEDEA project, dat dit probleem aanpakt door detectoristen aan te moedigen om hun vondsten op een online platform te registreren. MEDEA kan gezien worden als een voorbeeld van 'Open Archaeology' en vergelijkbare trends in de digital humanities. Er verscheen een artikel over het project in het tijdschrift Open Archeology.

Wiki Loves Art: winnaars bekendgemaakt (update )

Op vrijdag 25 november vond in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK/IRPA) te Brussel de prijsuitreiking plaats van de fotowedstrijden Wiki Loves Art en Wiki Loves Monuments . Beide fotografiewedstrijden van Wikimedia België hadden tot doel om het draagvlak voor de ontsluiting van cultureel erfgoed onder vrije licenties te vergroten. De beeldbank Wikimedia Commons werd door de twee wedstrijden aangevuld met 2.987 foto’s van collecties van dertien instellingen uit Brussel, Vlaanderen en Wallonië. Alle beelden kunnen gebruikt worden om artikels op Wikipedia te illustreren. Op die manier krijgen de collecties of monumenten een (grotere) aanwezigheid op één van de meest geraadpleegde websites ter wereld.

11 en - 19 januari 2017

VVBAD: HTML en CSS voor beginners (workshop)

Je wilt met je bibliotheek of documentatiedienst het web op? Dan kun je een klassieke website maken, je informatie onderbrengen in een CMS-systeem of een blog opzetten. Met deze workshops richt VVBAD zich op de eerste optie: een ‘moderne’ website die je zelf van nul opbouwt met HTML5 en CSS3. Na deze twee dagen kun je moeiteloos codes lezen, ben je in staat om zelf valide codes te schrijven en heb je een goed begrip van zoekmachineoptimalisatie, responsive webdesign, usability en accessibility.

PrestoCentre: TechWatch Report #04 (publicatie)

Het PrestoCentre heeft een vierde TechWatch Report gepubliceerd. De TechWatch-rapporten gaan, in een niet-specialistische taal, in op zakelijke aspecten en technologische trends in digitale audiovisuele archivering. Dit vierde rapport handelt over ontwikkelingen in filmscanning, ingestsystemen voor video, het potentieel van microservices en aanbieders van digitale opslag.

met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2017 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be