30 - 31 oktober 2015

Het behoud van en de toekomstige publieke toegang tot born-digital cultuur (symposium )

iMAL en PACKED organiseren een eerste internationaal symposium in Brussel over het behoud en het publiek toegankelijk houden van born-digital kunst en cultuur. Hiermee zetten ze de samenwerking verder die ze begin 2015 startten rond het thema ‘Cultureel Erfgoed in het Digitale Tijdperk’. De laatste tien jaar zijn digitale technologieën wereldwijd alle aspecten van het dagelijkse leven binnengedrongen, zowel privé als professioneel. Een groot deel van de culturele en artistieke creaties wordt vandaag gemaakt met behulp van digitale technologieën. Die worden gebruikt als medium voor zowel de productie als de distributie van de creaties. Ze zijn hierdoor ook sterk bepalend voor de ervaring van de gebruiker.

Duurzaam digitaal beheer voor kunstenaars en kunstenorganisaties (workshop)

PACKED vzw organiseert een workshop over duurzaam digitaal beheren voor kunstenaars en kunstenorganisaties bij iMAL. Als voorbereiding op de workshop werd alvast gestart met het in kaart brengen van het iMAL-archief samen met een vrijwilliger. Aan de hand van o.a. dit praktijkvoorbeeld zullen PACKED-medewerkers Bert Lemmens en Sanne Van Bellingen basisprincipes van duurzaam en digitaal archiveren toelichten.
Daarnaast zal Ben Fino-Radin (MoMA, New York) spreken over zijn werk als adviseur voor digitale kunstenaars m.b.t. bewaring en toegankelijkheid. Afsluitend zal PACKED-medewerker Nastasia Vanderperren de archiefdoorlichting en het verdere plan van aanpak bij Cinema Nova behandelen.

Bibliotheken, archieven en kunstcollecties gezocht om samen te werken rond Persistente Identificatie (oproep )

In het kader van het project rond persistente identificatie van collectiedata bij musea heeft PACKED-medewerker Alina Saenko ook onderzocht wat de huidige principes voor persistente identificatie van collectiedata bij bibliotheken en archieven in Vlaanderen zijn. Ze heeft daarbij een unieke kans tot samenwerking vastgesteld.

Project Persistente Identificatie : Visualisaties van events en publicaties op Wikidata (update)

In welke landen hangt kunst uit de Vlaamse musea in een tentoonstelling? Hoe is het kunstwerk doorheen de tijd van eigenaar verwisseld? Welke thema's komen vaak voor in kunstwerken van een bepaalde periode? Antwoorden op deze en andere interessante vragen kunnen worden gevisualiseerd aan de hand van data waarover musea beschikken bij de kunstwerken uit hun collecties.

PACKED op Informatie aan Zee (verslag)

PACKED was op IAZ aanwezig met informatiesessies over Persistente URI’s, de digitale strategie voor het nieuwe museum voor edelsmeedkunst, juwelen en diamant van de Provincie Antwerpen, gratis educatieve tools in het kader van Athenaplus, en tenslotte, kwaliteitscontrole bij digitalisering.

Dit waren de vier presentaties door PACKED-medewerkers:

met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2015 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be