11 oktober 2016

Erfgoed Experts (symposium )

Picturae wil met deze dag haar klanten bedanken voor vertrouwen. Op de unieke locatie van de oude Prodentfabriek in Amersfoort wordt een gesprek gevoerd over de digitale ontwikkelingen die invloed hebben op de erfgoedwereld, en die elkaar in steeds hoger tempo opvolgen. Tijdens het symposium laat Picturae haar klanten graag aan het woord. Verschillende spelers uit het erfgoedveld komen hun expertise delen door het geven van lezingen en tijdens workshops en de borrel kunt u kennis uitwisselen met vakgenoten.

Visualisaties en statistieken van data over kunstwerken op Wikidata

In maart 2016 publiceerde PACKED vzw op CEST het eindrapport van het project Linked Open Data publicatie met Wikidata. Nadien hebben we in samenwerking met Wikimedia-vrijwilligers de gepubliceerde data nog verder bewerkt om ze beter herbruikbaar te maken. De bewerkte datasets zijn nu in verschillende formaten beschikbaar voor download via de Wikidata API. Voor elke collectie is een query uitgeschreven die men zelf verder kan uitbreiden naargelang de eigen specifieke noden. Er is aan de projectpagina op Wikidata ook een nieuw onderdeel toegevoegd met statistieken en visualisaties van de gepubliceerde data.

CEST: 'Handboek rechten klaren' en 'Uitgepakt' (publicatie)

In CEST kreeg het Handboek rechten klaren, dat PACKED vzw in 2011 heeft opgesteld, een update. We voegden informatie toe over o.a. panoramavrijheid en de rechtsbescherming van databanken, en actualiseerden de sectie over verweesde werken. In CEST werden ook de artikels toegevoegd die PACKED vzw de afgelopen drie jaar publiceerde in META, het door de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie (VVBAD) uitgegeven vakblad voor de informatieprofessional in Vlaanderen. In elk artikel, verschenen in de rubriek Uitgepakt, wordt in eenvoudige taal een begrip, technologie of standaard toegelicht die te maken heeft met digitalisering van cultureel erfgoed. Recente bijdragen worden vrijgegeven na het verschijnen van het tijdschrift in print.

CEST: standaardenregister bijgewerkt (update )

Deze zomer hebben bij PACKED vzw twee jobstudenten, Alex Jaou en Vincent Pierard, het CEST-standaardenregister grondig opgeruimd. Bij de update van CEST afgelopen voorjaar was de fiche met informatie over standaarden al herwerkt. Velden werden verwijderd, nieuwe velden toegevoegd en het trefwoordensysteem ging op de schop. Bijgevolg paste heel wat informatie die al in CEST zat niet meer in het sjabloon. Alex en Vincent hebben vooral de verschillende namen van standaarden gedocumenteerd, links gelegd naar specificaties en nieuwe trefwoorden toegekend. Het CEST-standaardenregister is daardoor beter doorzoekbaar geworden.

16 december 2016

STUDIEDAG over duurzame digitalisering in de museumwereld (save the date)

In 2016 bestaat de Vlaamse Kunstcollectie 10 jaar, en PACKED vzw nog een jaar langer. Beide organisaties werken al verschillende jaren nauw samen. Om dit te vieren organiseren we een studiedag waarop we niet alleen onze visie over de duurzame digitalisering in de museumwereld aan de brede erfgoedsector voorstellen, maar vooral ook de resultaten van de afgesloten gezamenlijke projecten en de plannen voor de toekomst.

met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2016 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be