TRACKS: Spot op erfgoed: archief van STUK en Klapstuk

In de rubriek 'Spot op Erfgoed' plaatst Het Firmament enkele markante archieven of collecties in de kijker. In een eerste reeks wordt podiumkunstenerfgoed dat bij collectiebeherende instellingen bewaard belicht. Met deze rubriek wil Het Firmament podiumkunstenerfgoed dat verspreid bewaard wordt, zichtbaar en vindbaar maken. Deze maand staat het archief van STUK en Klapstuk centraal.

TRACKS: Workshops digitale preservering voor kunstenaars en kunstenorganisaties (presentaties online)

Op 24 mei en 13 juni 2016 organiseerde PACKED vzw een workshop over digitale preservering voor kunstenaars en kunstenorganisaties. De workshop bestond uit twee sessies en vond plaats bij STUK. Tussen de twee sessies door kregen de deelnemers de opdracht om na te denken over digitale duurzaamheid binnen hun praktijk.

TRACKS-ONTMOETINGSMOMENT VOOR KUNSTENAARS EN KUNSTENORGANISATIES (verslag)

Op 23 juni 2016 kwamen een vijftigtal kunstenaars, kunstenorganisaties en erfgoedwerkers samen voor het derde ontmoetingsmoment voor kunstenaars en kunstenorganisaties over archief- en collectiezorg, dat PACKED vzw en de TRACKS-partners organiseerden. Het ontmoetingsmoment stond dit jaar in het teken van de opmaak van het actieplan. Hier lees je een korte samenvatting van het evenement.

Packed vzw op de Kennisdag Digitale Duurzaamheid

Op 13 juni organiseerde de Nederlandse Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD) in het Amsterdam Science Park een kennisdag digitale duurzaamheid, met onder andere presentaties over het uittekenen van een duurzaamheidsbeleid, het scoremodel voor digitale duurzaamheid, persistent identifiers en certificering van e-depots.
PACKED vzw droeg in samenwerking met Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) actief bij aan de kennisdag. Medewerkers Bert Lemmens en Emanuel Lorrain waren aanwezig met respectievelijk een presentatie over de ontwikkeling van versie 2 van het Scoremodel Digitale Duurzaamheid en als deskundige inzake emulatie. Interessant zijn zeker ook de door NCDD gemaakte filmpjes over persistente identificatie.

Wiki Loves Art BE gelanceerd!

Het is zover: De piloot-editie van Wiki Loves Art BE staat op de rails! Gedurende de maanden juli en augustus zullen musea en archieven over heel België hun deuren openzetten voor fotografen en erfgoedliefhebbers. De gecrowdsourcete beelden worden vervolgens onder een vrije licentie opgeladen in het beeldarchief van Wikipedia en gekoppeld aan artikels. Het ultieme doel is dus het vergroten van de online aanwezigheid van Belgisch cultureel erfgoed en tegelijkertijd het creëren van een draagvlak voor digitale ontsluiting van erfgoed en kennis.

met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2016 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be