26 september 2017

Sectormoment ‘Een cultuurbeleid in het digitale tijdperk’ (save-the-date)

Tijdens het najaar van 2017 wordt de Vlaamse beleidsvisie rond digitale cultuur verder ontwikkeld. Dit zal resulteren in de visienota ‘Een cultuurbeleid in het digitale tijdperk’ die vanuit een langetermijnperspectief een leidraad zal bieden aan zowel de overheid als de culturele sector voor de omgang met digitale technologie in de cultuursector. Een belangrijke stap in dit proces vormt het onderzoek naar een "operationeel netwerkmodel gecoördineerde decentrale dienstverlening voor de culturele sector". Dit onderzoek levert bouwstenen voor verdere reflectie. De resultaten van deze studie zullen op dit sectorevent worden voorgesteld en er is tijdens interactieve sessies ruimte om hierover te reflecteren. Die reflectie zal ook worden meegenomen in de verdere uitwerking van de visienota.

TRACKS: websitearchivering met Archive-it

Digitaal erfgoed archiveren omvat ook het archiveren van websites. De Wayback Machine van Internet Archive is de grootste en bekendste webarchiveringsdienst. Naast de gratis Wayback Machine biedt Internet Archive echter ook een betalende dienst met veel meer mogelijkheden: Archive-It. De Canadese Dalhousie University Libraries gebruiken het om de websites van 22 theaters in de regio Nova Scotia te archiveren, de Amerikaanse NYU Libraries en MIAP willen het gebruiken om de websites van jonge componisten (en hun streaming media) te archiveren. Bij PACKED vzw rijpt het plan om uit te testen wat Archive-It kan betekenen voor de archivering van de relevante websites uit de Vlaamse kunstensector.

12 juli - 12 augustus 2017

iMAL: les ateliers numériques 2017 (aankondiging)

Tussen 12 juli en 12 augustus 2017 organiseert iMAL, center for digital cultures and technolgy, opnieuw zes zomerworkshops in Brussel. Ze behandelen allemaal technieken en praktijken die steeds meer gebruikt worden in de podiumkunsten, installatiekunst, audiovisuele kunst en uiteraard de digitale kunsten. Ze zijn gebaseerd op open(-source) software en hardware. Voor niet-specialisten (ook uit de cultureel-erfgoedsector) zijn de drie introductiecursussen waarschijnlijk het meest interessant, zeker die over Processing en Arduino.

Internet Archive wint Webby Award (aankondiging)

Archive.org, de website / online bibliotheek van Internet Archive, kreeg een Webby Lifetime Achievement Award voor zijn engagement om de kennis van de wereld online beschikbaar te maken en de geschiedenis van het internet zelf te preserveren. Met een grote collectie gedigitaliseerd materiaal en tools zoals de Wayback Machine, is Archive.org een onmisbare bron geworden om een steeds veranderend medium niet enkel te catalogiseren, maar ook om een vrij toegankelijk internet voor iedereen te verzekeren. Archive.org komt met de prijs in een memorabel namenlijstje terecht samen met Tim Berners-Lee, Lawrence Lessig en Vint Cerf.

ENUMERATE survey: doe mee (oproep)

De nieuwe ENUMERATE Core Survey – al de vierde in de reeks – is online beschikbaar. Aan de hand van 37 vragen probeert de survey een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de stand van zaken in Europa op het gebied van digitalisering, toegang, kosten en duurzaamheid van digitale erfgoedcollecties. Erfgoedinstellingen kunnen de enquête nog invullen tot 30 juni.

met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2017 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be