13 november 2014 - 14 november 2014

Preservathon: tools voor digitaliseringsprojecten in audiovisuele archieven (Evenement)

Meer nog dan papieren bibliotheken en archieven, staan audiovisuele archieven voor enorme uitdagingen op het vlak van preservering. Om analoge originelen veilig te stellen voor de toekomst, is digitalisering dringend nodig. PrestoCentre organiseert op 13 en 14 november een tweedaags evenement over audiovisuele archivering en digitalisering in Brussel.

Europa bericht over digitalisering in Europa (Publicaties)

De Europese Commissie publiceerde in oktober een stand van zaken over digitalisering van cultureel erfgoedmateriaal in Europa. Het eerste rapport behandelt de vooruitgang in digitalisering en de online toegankelijkheid van cultureel materiaal en digitale preservatie. De tweede publicatie focust vooral op Europees filmerfgoed in het digitale tijdperk.

Digitalisering Belgische architectuurtijdschriften (Update)

Dankzij een subsidie van het Fonds Inbev-Baillet Latour startten projectpartners Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Universiteitsbibliotheek Gent, Vlaamse Erfgoedbibliotheek en Centrum Vlaamse Architectuurarchieven in het najaar van 2013 met de digitalisering van drie belangrijke Belgische architectuurtijdschriften: L’Émulation, L’Habitation à bon marché en bâtir. Het eigenlijke scannen is nu van start kunnen gaan.

Verslag & presentaties studiedag ‘Auteursrecht goed geregeld’

Op 30 september organiseerden Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) en de Sectie Informatieverzorging Musea in Nederland (SIMIN) een bijeenkomst voor erfgoedinstellingen over de praktische omgang met auteursrecht op collecties. Ook lanceerde DEN een nieuw onderdeel van DE BASIS: DE BASIS voor auteursrechtenbeheer. Materiaal over deze studiedag is nu beschikbaar.

Open Definition v2.0 (Update)

Op 7 oktober kondigden Open Knowledge en de Open Definition Advisory Council de release aan van versie 2.0 van de Open Definition. De definitie “stelt principes voor die openheid definiëren in relatie tot data en content”, en speelt een cruciale rol in de ondersteuning van het groeiende open data ecosysteem.

met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2015 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be