CEST: NIEUWE GEVALSTUDIES VIAA (publicatie)

De website CEST (Cultureel Erfgoedstandaarden Toolbox), helpt cultureel erfgoedbeheerders de geschikte standaarden te gebruiken om de kwaliteit van digitaliseringsprojecten te garanderen. CEST biedt hen daarom zowel een overzicht van standaarden en software als een reeks richtlijnen en gevalstudies.
Twee nieuwe gevalstudies over de digitalisering van audiocassettes door VIAA verschenen in oktober.

PREFORMA : tweede release TIFF-checker (update)

In het PREFORMA-project is de eerste prototype fase afgerond. Dat wil zeggen dat voor elk van de drie validatietools een 2de versie werd opgeleverd. De volgende maanden gaan de drie teams terug naar de tekentafel en wordt de software opnieuw ontworpen, maar met de feedback die uit het eerste prototype werd gehaald.

Digitale duurzaamheid en het behoud van audiovisueel erfgoed (artikel)

In het septembernummer van de Bladen voor documentatie van het ABD/BVD (Association Belge de documentation/Belgische vereniging voor documentatie) verscheen een bijdrage van Rony Vissers. Na een algemene introductie in digitaal erfgoed en digitale duurzaamheid en de werking van PACKED vzw, gaat dit artikel in op het behoud van audiovisueel erfgoed.

Preservering en toegang tot digital-born cultuur (verslag)

Op 30 en 31 oktober organiseerden PACKED vzw en iMAL een eerste internationaal preserverings-symposium met focus op digital-born cultuur. Dit maakte deel uit van een samenwerkingstraject rond cultureel erfgoed in het digitale tijdperk, waarin eerder o.a. ook al de expo 'Welcome to the Future, a floppy disk revolution' plaatsvond. Het symposium werd druk bezocht door professionelen en instituten uit heel Europa. De samenwerking tussen iMAL en PACKED vzw zal dus zeker een vervolg kennen.

Verslag workshop duurzaam digitaal beheer online

Op 29 oktober organiseerde PACKED vzw een workshop over duurzame digitale preservering voor kunstenaars en kunstenorganisaties bij iMAL. In de voormiddag vond een presentatie plaats van PACKED-medewerker Bert Lemmens over bedreigingen en strategieën voor een duurzame digitale preservering. In de namiddag volgden er een aantal presentaties van case studies. Zo vertelde Ben Fino-Radin over zijn werk als digital preservation consultant en werd de link gelegd met de problematiek in digitale architectuurarchieven.

met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2016 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be