TRACKS ontmoetingsmoment (verslag)

Het derde TRACKS-ontmoetingsmoment, dat dit jaar op 23 juni plaatsvond in deSingel, stond in het teken van het actieplan dat volgens het kunstendecreet erkende kunstenorganisaties moeten indienen tegen eind november. Het volledige verslag van de dag is nu beschikbaar. Uit de input van de deelnemers zal PACKED vzw inspiratie halen voor het bijsturen van de TRACKS-werking, en voor het opstarten van nieuwe actielijnen.

CEST: Gevalstudies Digitizing Corpus Rubenianum Ludwig Burchard

Sinds 2014 werkt het Rubenianum aan de online ontsluiting van het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard (CRLB), dat is gebaseerd op het materiaal dat werd verzameld door Rubens-kenner Ludwig Burchard. In het project Digitizing Corpus Rubenianum Ludwig Burchard werden o.a. de boekdelen van het CRLB gedigitaliseerd en records over kunstwerken van Peter Paul Rubens aangemaakt in de online databank RKDimages. Het belangrijkste resultaat is de publicatie van drieëntwintig downloadbare PDF-bestanden die niet alleen full-text doorzoekbaar zijn, maar vaak ook verrijkt zijn met honderden hyperlinks naar records in RKDimages. PACKED vzw publiceerde naar aanleiding van het project twee CEST-gevalstudies…

Wiki Loves Art BE (update )

De fotografiewedstrijd Wiki Loves Art Belgium 2016 zit erop! Tijdens de zomermaanden organiseerde Wikimedia Belgium i.s.m. FARO en PACKED vzw zestien fotografiesessies die, met inbegrip van de niet-deelnemende beelden, resulteerden in de upload van ongeveer 3.000 foto’s. Die zijn nu vrij beschikbaar op de beeldbank Wikimedia Commons en kunnen gebruikt worden om het Belgisch erfgoed op Wikipedia en elders beter te documenteren. In oktober zal een jury de foto’s beoordelen, in november volgt samen met Wiki Loves Monuments nog een uitreikingsceremonie.

Resultaten Cijferboek 2014: rapport digitaal erfgoed

In 2014 omvatte het Cijferboek voor het eerst een onderdeel over het duurzaam beheer van digitaal erfgoed. De gegevens die FARO ontving, bevestigen een aantal oude pijnpunten. Er is bij veel cultureel-erfgoedinstellingen een gebrek aan schaalgrootte en de resources die ingezet worden blijven relatief beperkt; initiatieven worden nog in grote mate projectmatig gefinancierd. Dit staat een duurzame en strategische aanpak van digitaliseringsactiviteiten in de weg, en kan uiteindelijk het proces naar een digitale omslag vertragen. De online toegankelijkheid van het digitaal erfgoed (gedigitaliseerd of born digital), is nog veel te beperkt, gecombineerd met een gebrek aan inzicht in (de mate van) het gebruik ervan. De meeste instellingen staan bovendien nog voor grote uitdagingen voor de digitale langetermijnbewaring. Er is dus nog werk aan de winkel....

ER TAZ EENS: Digitale ontsluiting van een festivalarchief met MOVIO (publicatie)

In de online tentoonstelling ER TAZ EENS kun je de geschiedenis van het theater – en muziekfestival TAZ bekijken en herbeleven. Ze werd gemaakt naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het festival. Dat gebeurde met behulp van MOVIO, software die werd ontwikkeld binnen het Europese project AthenaPlus waarin PACKED vzw partner was. MOVIO werd in eerste instantie ontwikkeld voor gebruik in musea en andere cultureel-erfgoedinstellingen, maar kan ook gebruikt worden door andere culturele organisaties. Het Firmament en PACKED vzw ondersteunden TAZ bij de creatie van de online tentoonstelling.

met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2016 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be