PACKED vzw: Actieplan 2017 (publicatie)

Zoals elk erkend landelijk expertisecentrum cultureel erfgoed moest PACKED vzw in december 2016 een jaarlijks Actieplan indienen bij de subsidiërende Vlaamse overheid. Dat plan beschrijft de acties en projecten die PACKED vzw in het werkingsjaar 2017 zal initiëren, voortzetten, of als participant mee zal realiseren. Het plan zet de operationele doelstellingen uit het PACKED-beleidsplan en de beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid om in concrete acties.

WORKSHOP DIGITALISERING CULTUREEL ERFGOED EN VERWEESDE WERKEN (verslag)

Op 30 november was PACKED vzw aanwezig op een workshop georganiseerd door de Koninklijke Bibliotheek, CINEMATEK en het project FORWARD, over de digitalisering van cultureel erfgoed en verweesde werken. Honderdduizenden geschreven en audiovisuele werken die worden bewaard in Europese bibliotheken en filmarchieven, zijn vandaag ontoegankelijk omdat hun rechtenstatus onduidelijk is. Een Europese richtlijn uit 2012 die gemeenschappelijke regels bevat voor de digitalisering en online weergave van verweesde werken, probeert dat te veranderen. Tijdens de workshop werden innovatieve tools voorgesteld en besproken die een praktisch antwoord moeten bieden: de Orphan Works Database en het FORWARD-systeem voor audiovisuele werken.

DANCE and the museum: stretching the boundaries (verslag studiedag)

PACKED nam op 8 december deel aan de studiedag Dance and the museum: Stretching the Boundaries, georganiseerd door Musea & Erfgoed Mechelen (E-land) en Het Firmament in samenwerking met FARO, Kunstenpunt en Kaaitheater. Vlaamse en internationale sprekers deelden in een plenaire sessie hun ervaringen met en visie op het samenspel tussen musea en dans als kunstvorm. Dat leverde interessante voorbeelden op van manieren waarop het binnenbrengen van dans het van nature eerder statische museum kan dynamiseren. Tegelijk opent de locatie van een museum voor dansers en choreografen heel wat mogelijkheden die er niet zijn in de black box van het theater.

Erfgoedcel Brugge: nieuw webportaal Erfgoedbrugge.be (lancering)

Op 12 december 2016 vierde Erfgoedcel Brugge haar vijftiende verjaardag. Dat deed de erfgoedcel samen met minister Gatz, burgemeester Landuyt en 230 genodigden uit het Brugse en Vlaamse erfgoedveld. Kroon op het werk is het nieuwe erfgoedportaal 'Erfgoedbrugge.be', dat op deze avond werd gelanceerd.
Die virtuele verzamelplek van zestien Brugse erfgoedcollecties nodigt je uit om maar liefst 392.000 Brugse erfgoedobjecten digitaal te doorzoeken. ErfgoedBrugge.be wordt zo de start voor al je erfgoedvragen en belooft te zorgen voor heel wat uren kijkplezier. ErfgoedBrugge.be is een gezamenlijk initiatief van Musea Brugge, Openbare Bibliotheek Brugge, Stadsarchief Brugge, Raakvlak en Erfgoedcel Brugge.

Wikimedia Foundation: project gestructureerde data en Wikimedia Commons (aankondiging)

De Wikimedia Foundation kreeg een bedrag van 3 miljoen dollar toegezegd door de Alfred P. Sloan Foundation om rechtenvrije foto's online toegankelijk en herbruikbaar te maken. Het geld zal gebruikt worden om gestructureerde data op Wikimedia Commons mogelijk te maken, en de beelden van die rechtenvrije beeldenbank meer te verspreiden over de rest van het web. Wikimedia Commons omvat ondertussen meer dan vijfendertig miljoen mediabestanden die in de toekomst met behulp van nieuwe specifieke invulvelden zullen kunnen worden ontsloten door de Wikimedia-gemeenschap. Ze zullen daardoor makkelijker toegankelijk en herbruikbaar worden voor iedereen.

met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2017 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be