22 juni 2017

TRACKS: ontmoetingsmoment

Het vierde TRACKS-ontmoetingsmoment vindt plaats op donderdagnamiddag 22 juni in het Gentse Muziekcentrum De Bijloke. Samen met de partners uit het TRACKS-netwerk nodigt PACKED vzw de kunstensector uit om ideeën op te doen, goede praktijken te leren kennen, ervaringen uit te wisselen en plannen te smeden met betrekking tot archief- en collectiezorg. We combineren een plenair gedeelte met kleinere tafelsessies, waarbij de dialoog en de uitwisseling tussen de aanwezigen centraal staat.

20 juni 2017

Sharing is Caring - Brussels Extension: Opening up with Wikimedia (studiedag)

Sharing is Caring is een conferentieplatform dat samenwerken en delen in de erfgoedsector wil stimuleren. Naar analogie met de TED-conferenties en de lokale TED-achtige evenementen (TEDx) verspreidt het format zich van Denemarken naar andere landen. De lokale organisatoren kiezen zelf thema’s die dicht bij hun eigen context en gemeenschap staan. Na de eerste uitbreiding naar Hamburg, organiseren Wikimedia België en PACKED vzw een Brusselse editie. De studiedag 'Sharing is Caring - Brussels Extension: Opening up with Wikimedia' zal plaatsvinden op 20 juni in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

TRACKS: websitearchivering met Archive-it

Digitaal erfgoed archiveren omvat ook het archiveren van websites. De Wayback Machine van Internet Archive is de grootste en bekendste webarchiveringsdienst. Naast de gratis Wayback Machine biedt Internet Archive echter ook een betalende dienst met veel meer mogelijkheden: Archive-It. De Canadese Dalhousie University Libraries gebruiken het om de websites van 22 theaters in de regio Nova Scotia te archiveren, de Amerikaanse NYU Libraries en MIAP willen het gebruiken om de websites van jonge componisten (en hun streaming media) te archiveren. Bij PACKED vzw rijpt het plan om uit te testen wat Archive-It kan betekenen voor de archivering van de relevante websites uit de Vlaamse kunstensector.

12 juli - 12 augustus 2017

iMAL: les ateliers numériques 2017 (aankondiging)

Tussen 12 juli en 12 augustus 2017 organiseert iMAL, center for digital cultures and technolgy, opnieuw zes zomerworkshops in Brussel. Ze behandelen allemaal technieken en praktijken die steeds meer gebruikt worden in de podiumkunsten, installatiekunst, audiovisuele kunst en uiteraard de digitale kunsten. Ze zijn gebaseerd op open(-source) software en hardware. Voor niet-specialisten (ook uit de cultureel-erfgoedsector) zijn de drie introductiecursussen waarschijnlijk het meest interessant, zeker die over Processing en Arduino.

Internet Archive wint Webby Award (aankondiging)

Archive.org, de website / online bibliotheek van Internet Archive, kreeg een Webby Lifetime Achievement Award voor zijn engagement om de kennis van de wereld online beschikbaar te maken en de geschiedenis van het internet zelf te preserveren. Met een grote collectie gedigitaliseerd materiaal en tools zoals de Wayback Machine, is Archive.org een onmisbare bron geworden om een steeds veranderend medium niet enkel te catalogiseren, maar ook om een vrij toegankelijk internet voor iedereen te verzekeren. Archive.org komt met de prijs in een memorabel namenlijstje terecht samen met Tim Berners-Lee, Lawrence Lessig en Vint Cerf.

met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2017 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be