23 maart 2013

Infodag Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed (Evenement)

Het agentschap Kunsten en Erfgoed organiseert in samenwerking met tapis plein en FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed een infodag over de vernieuwde aanvraagprocedure en het Reglement 2013 Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Start nieuwe stichting LIMA (Lancering)

Met ingang van januari 2013 is LIMA hét nieuwe platform voor mediakunst, gevestigd in Amsterdam. Experts die voorheen in dienst waren bij het NIMk richten deze nieuwe stichting op om kennis, collectie, conservering en distributie -die het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk) tot haar sluiting aanbood- niet verloren te laten gaan. Gaby Wijers, voormalig Hoofd conservering en collectie van het NIMk, is de directeur van dit nieuwe initiatief dat als werktitel Voorheen Montevideo had.

8 maart 2013

Moving Stories - Musea vertellen verhalen met digitale middelen (Seminarie)

Voor musea worden het vertellen van verhalen en het creëren van ervaringen steeds belangrijker als manier om de collecties voor het publiek te ontsluiten. Digitale media bieden hiervoor vele nieuwe mogelijkheden. Op vrijdag 8 maart 2013 organiseren Het Nieuwe Instituut en SNS REAAL Fonds een seminar voor museumprofessionals en andere geïnteresseerden om kennis te delen en meer te weten te komen over het ontwikkelen van deze projecten.

26 februari 2013 & 1 maart 2013

Hands-on sessie UGent SIP-Creator (Workshop)

Archiefinstellingen die de aanlevering van digitale bestanden naar een e-depot willen vereenvoudigen, kunnen nu aan de slag met de UGent SIP-Creator. Dit is een gebruiksvriendelijke software die toelaat om digitale bestanden en een bijhorende set metadata te verpakken in één digitaal pakket, inclusief een aantal checks die de integriteit van de bestanden controleert. Geïnteresseerden kunnen een hands-on training volgen om met deze software te leren werken.

deadline 28 februari 2013

Wetenschappelijk attaché en projectmedewerker nationale en Europese digitaliseringsprojecten (Vacature)

Binnen de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG - Jubelpark 10, 1000 Brussel) is er een vacature voor een wetenschappelijk medewerker in het kader van de interne, nationale en Europese best practice projecten rond digitalisering van de collecties, databeheer en online valorisatie van cultureel erfgoed.

Schermen met auteursrecht (Publicatie)

De Nederlandse organisatie Kennisland voerde in opdracht van Stichting Behoud Moderne Kunst (SBMK) en het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk) een onderzoek naar de auteursrechtelijke implicaties van het online vertonen van videokunst en naar praktische modellen om met die auteursrechtelijke vragen om te gaan. De resultaten werden nu gepubliceerd met als titel ‘Schermen met auteursrecht - Auteursrechtelijke aspecten van het online ontsluiten van videokunst’.

Cultureel erfgoed opgenomen in Horizon 2020 programma

Het ITRE (Industry, Research and Energy Committee van het Europees Parlement) heeft het onderwerp cultureel erfgoed opgenomen in het voorgestelde Horizon 2020 financieringsprogramma voor 2014. Horizon 2020 is de opvolger van het KP7-financieringsprogramma.

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst sluit (Persbericht)

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst stopt haar activiteiten per 31 december 2012. De opheffing van het NIMk is onvermijdelijk geworden na de aankondiging van het Ministerie van OCW om het Instituut –vanwege het stopzetten van subsidies aan Ondersteunende Instellingen in de BIS- niet meer te ondersteunen na dit jaar. De gemeente Amsterdam volgt het Ministerie van OCW hierin. Zonder deze basis is het onmogelijk om het NIMk op een verantwoorde manier te laten voortbestaan, en de organisatie heeft daarom moeten besluiten om zichzelf op te heffen.

(Her)lancering Creative Commons België (Verslag)

Op zaterdag 8 december 2012 vond bij iMAL in Brussel de (her)lancering van de Belgische afdeling van Creative Commons plaats. Naast de voorstelling van het nieuwe CC-BE team en haar ambities voor de komende jaren, kwamen ook enkele kunstenaars en organisaties aan het woord die in hun dagelijkse praktijk Creative Commons licenties gebruiken. PACKED-medewerker Henk Vanstappen stelde tijdens het event het project opencultuurdata.be voor, dat in samenwerking met o.a. CC-BE opgezet wordt.

deadline 3 februari 2013

Stafmedewerker metadata (Vacature)

Bij de Universiteit Antwerpen (UA) zoekt men een stafmedewerker metadata.

Doe mee aan onderzoek ENUMERATE over de kosten van digitalisering (Oproep)

In de maand februari 2013 organiseert het Europese project ENUMERATE verdiepend, EU-breed onderzoek naar digitale erfgoedcollecties via de ENUMERATE Thematic Surveys. Dit is een vervolg op de begin 2012 georganiseerde Core Survey. FARO coördineert de Vlaamse deelname aan de survey en roept alle geïnteresseerde erfgoedinstellingen op zich aan te melden voor deelname. Wees er snel bij, want aanmelden kan nog tot en met vrijdag 1 februari.

5 februari 2013

FARO reflectietraject - de digitale vrijwilliger

Talloze vrijwilligers engageren zich voor organisaties binnen cultuur en vrije tijd in Vlaanderen. Naast het omvangrijke verenigingsleven zijn er ook duizenden vrijwilligers die zich inzetten in cultureel-erfgoedinstellingen die vooral draaien op de inzet van betaalde beroepskrachten. Binnen een nieuw FARO-reflectietraject wordt er tijdens een sessie op 5 februari 2013 in het bijzonder ingezoomd op de 'digitale' vrijwilligers in het erfgoedveld.

deadline 31 januari 2013

ECLAP 2013 Conference on Information Technologies for Performing Arts, Media Access and Entertainment (Oproep)

Van 8 tot 10 april 2013 vindt in Porto (Portugal) een conferentie plaats die georganiseerd wordt door ECLAP. Dit project wordt uitgevoerd met steun van de Europese Commissie en wil een sociaal netwerk en media-omgeving tot stand brengen voor podiumkunstinstituten uit Europa. Het doel is de realisatie van een e-library voor de podiumkunsten. Voor de ECLAP 2013 conferentie is een oproep voor bijdragen gelanceerd.

INDICATE Best practice handbook for applying research pilots and use case studies to digital cultural heritage (Publicatie)

Deze publicatie is onderdeel van een breder initiatief, het INDICATE-project, dat wil bijdragen tot de implementatie van een gedeelde e-infrastructuur die gewijd is aan de (onderzoeks)gemeenschap rond digitaal cultureel erfgoed. Het handboek is geproduceerd in het kader van het INDICATE-project als synthese van de resultaten en de lessen die uit het project kunnen getrokken worden.

deadline 25 januari 2013

Informatie aan Zee 2013: Call for Papers (Oproep)

Voor Informatie aan Zee 2013, het tweejaarlijkse congres van de VVBAD, is de organiserende werkgroep op zoek naar sprekers en panelleden. Door gebruik te maken van de meest recente technologische ontwikkelingen kunnen bibliotheken, archieven en documentatiecentra hun diensten op een professionele manier ontwikkelen. Informatie aan Zee wil daarbij helpen: een omvangrijk programma van presentaties, workshops, panels en productpresentaties en daarnaast een bedrijvenbeurs, wijst de Vlaamse informatieprofessional de weg naar de toekomst.

23 januari 2013 - 25 januari 2013

Computers, Privacy & Data Protection 2013: Reloading Data Protection (Conferentie)

In het kader van wereldprivacydag op 28 januari zal de jaarlijkse internationale conferentie Computers, Privacy and Data Protection (CPDP2013) plaatsvinden van 23 tot en met 25 januari 2013 in De Hallen van Schaarbeek te Brussel. Tijdens de conferentie debatteren academici, beleidsmakers, juristen, ngo's en professionals over actuele thema's in informatietechnologie, privacy en gegevensbescherming.

De wet van de remmende achterstand (Publicatie)

De Vlaamse Erfgoedbibliotheek vzw heeft als opdracht om de sector van de erfgoedbibliotheken in kaart te brengen en om de specifieke noden ervan op de agenda van de overheid te plaatsen. In 2011 gaf ze de vakgroep Informatie- en Bibliotheekwetenschap van de Universiteit Antwerpen de opdracht om bij vijfentwintig voor de sector representatieve instellingen te peilen naar de ervaringen rond drie basisactiviteiten: preservering en conservering; bibliografische ontsluiting en tenslotte digitalisering. De resultaten van die bevraging worden voorgesteld in de publicatie ‘De wet van de remmende achterstand’.

14 januari 2013 - 16 januari 2013

International Digital Curation Conference #idcc13 (Conferentie)

Met als titel "Infrastructure, Intelligence, Innovation: driving the Data Science agenda" wordt van 14 tot 16 januari 2013 in Amsterdam de achtste conferentie rond 'digital curation’ georganiseerd door het Britse Digital Curation Centre.

deadline 15 januari 2013

Museum LAB 2 - iDrops (Oproep)

Van 30 januari tot 1 februari 2013 biedt het Londense Science Museum plaats aan het tweede Museum Lab, georganiseerd door iDROPS (België) en Creative Industries KTN (Verenigd Koninkrijk). Het doel van deze bijeenkomst is hulp bieden bij het ontwikkelen van reeds bestaande innovatieve ideëen voor projecten om de publieke toegang tot collecties te verbeteren. Op het einde van het LAB zal je verschillende aanpassingen aan je concept gedaan hebben, en kennisgemaakt hebben met verschillende tools om je project naar een hoger niveau te brengen.

september 2012

Wiki Loves Monuments 2012 (Aankondiging)

Wiki Loves Monuments is een evenement waaraan iedereen kan deelnemen door het maken van foto's van een selectie monumenten en deze op te laden voor gebruik op Wikipedia. In 2010 vond dit evenement voor het eerst plaats in Nederland, in 2011 werd het in verschillende Europese landen georganiseerd en dit jaar vindt de wedstrijd wereldwijd plaats. Het opzet is om in september 2012 zo veel mogelijk foto's op te laden van cultureel erfgoed van nationaal belang uit België en Luxemburg om zo ons cultureel erfgoed zichtbaar te maken voor het publiek

16 juni 2012 - 31 december 2012

App-competitie voor vergroten bereik van cultuur (Lancering)

Op zaterdag 16 juni lanceert het Nederlandse netwerk Open Cultuur Data de eerste app-competitie voor cultuur tijdens de Hack de Overheid hackathon. Op dit evenement worden meer dan 100 ontwikkelaars uitgedaagd om apps te maken die bijdragen aan het vergroten van het publieksbereik van culturele instellingen. Hiervoor wordt een rijk scala aan cultuurdata ter beschikking gesteld: beschrijvende data (metadata) maar ook audio, video, beelden en documenten. De competitie beoogt een impuls te geven aan het toegankelijk maken van cultuur voor een breed publiek.

Google Cultural Institute lanceert nieuw online platform voor de culturele sector (Lancering)

Het Google Cultural Institute werd in 2010 opgericht met als missie het preserveren en online promoten van cultuur. In het kader van deze missie hebben ze reeds het succesvolle Google Art Project gelanceerd en daarbij culturele organisaties ondersteund in het digitaliseren van hun collecties en het online delen ervan. Begin oktober kondigde het Google Cultural Institute de lancering aan van een nieuw online platform, opgestart om culturele organisaties te voorzien van tools om hun collecties naar een -letterlijk- wereldwijd publiek te brengen.

Rotterdamse hackers aan de slag met open cultuur data (NL) (Evenement)

Meer dan 150 hackers en open data-eigenaren namen op 13 oktober 2012 deel aan de hackathon ‘Open for Business’ in WORM Rotterdam. Het Open Cultuur Data-netwerk bracht 8 nieuwe datasets in. Vijftien hack-teams en een groot aantal individuele hackers ontwikkelden op basis van open data apps met start-up potentieel. Het Rotterdamse internetbedrijf Hoppinger maakte de app 'Doek voor je Hoek' waar een vernieuwend verdienmodel voor cultuur achter zit. Het hack-event werd georganiseerd door Hack de Overheid en Rotterdam Open Data.

Implementatie COMETA-model voor beschrijven op collectieniveau in Adlib (Update)

PACKED vzw, de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en FARO ontwikkelden samen het COMETA-model voor het maken van beschrijvingen op (deel)collectieniveau. COMETA is een praktisch model dat werd ontwikkeld om iedereen in Vlaanderen die collectiebeschrijvingen wil maken, snel op weg te helpen. In softwareversie 7 van het collectieregistratiesysteem Adlib werd recent een nieuw bestand toegevoegd voor de registratie van erfgoed op (deel)collectieniveau; het COMETA-model lag hiervoor aan de basis.

ETWIE gaat van start (Lancering)

ETWIE staat voor 'Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed'. Verschillende partners uit dit brede veld werkten de voorbije jaren aan de oprichting van dit nieuwe platform. Op basis van een beleidsplan werd ETWIE eind vorig jaar erkend door de Vlaamse overheid.

met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2017 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be