deadline 6 januari 2014

Projectmedewerker ‘Erfgoedzorg in de kunstensector’ (m/v) bij PACKED vzw (Vacature)

In het verlengde van het lopende project ‘Erfgoedzorg in de kunstensector’ starten PACKED vzw en het Agentschap Kunsten en Erfgoed in 2014 een samenwerking die de kunstensector wil sensibiliseren omtrent duurzaamheid en preservering in de processen van creatie, ontsluiting en presentatie. PACKED vzw is op zoek naar een medewerker (m/v) die zijn/haar schouders onder dit project wil zetten.

14 juni 2013

Open Data Dag (Evenement)

De Open Data Dag is een initiatief van de entiteit e-government en ICT-Beheer (e-IB), in samenwerking met de Vlaamse ICT-Organisatie (V-ICT-OR) en de Open Knowledge Foundation (OKFN). Aan de hand van inspirerende sprekers en boeiende workshops worden de aanwezigen geïnformeerd over de toegevoegde waarde van Open Data voor burgers, bedrijven en de eigen organisatie.

deadline 22 maart 2013

Twee projectmedewerkers (m/v) bij PACKED vzw (Vacature)

PACKED vzw zoekt twee projectmedewerkers. Eén projectmedewerker zal verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het project ‘Erfgoedzorg in de kunstensector’ dat de kunstensector sensibiliseert omtrent duurzaamheid en preservering in de processen van creatie, ontsluiting en presentatie. Een andere medewerker zal verantwoordelijk zijn voor de coördinatie van grootschalige digitaliseringsprojecten voor audiovisueel erfgoed in het kader van de opstart van het nieuwe Vlaamse Instituut voor de Archivering en ontsluiting van Audiovisueel erfgoed (VIAA).

PACKED vzw lanceert website over de preservering van audiovisueel erfgoed (Lancering)

Evoluties zoals het snelle in onbruik raken van technologieën en formaten, de overgang van een analoge naar een digitale wereld en de immer toenemende productie van audiovisueel materiaal, plaatsen instellingen die audiovisuele collecties verzamelen, beheren en bewaren voor enorme uitdagingen. Op de website www.scart.be wordt kennis bijeengebracht over de preservering van audiovisueel erfgoed. Hij heeft als doel geheugeninstellingen en anderen te helpen bij hun preserveringstaken.

DEN en PACKED sluiten een samenwerkingsovereenkomst

DEN - Kenniscentrum Digitaal Erfgoed in Nederland en PACKED – Expertisecentrum Digitaal Erfgoed hebben hun samenwerkingsakkoord uit 2009 geactualiseerd met een nieuwe overeenkomst. Beide organisaties zullen verder samenwerken bij het verzamelen en verspreiden van expertise rond het gebruik van standaarden en richtlijnen bij het aanmaken, ontsluiten, bewaren, delen en uitwisselen van digitale erfgoedcollecties.

31 januari 2012

Cometa stap voor stap | Een workshop rond het maken van beschrijvingen op collectieniveau (Workshop)

Beschrijvingen op collectieniveau bieden informatie over een collectie als geheel, in plaats van over afzonderlijke items in een collectie. Cometa is een praktisch model dat voor en door cultureel-erfgoedinstellingen werd ontwikkeld om iedereen in Vlaanderen die collectiebeschrijvingen wil maken, snel op weg te helpen. Cometa kan worden gebruikt door alle soorten erfgoedorganisaties en door zowel professionals als amateurs. In deze workshop helpen we je op weg bij het gebruik van Cometa.

Nieuwe adresgegevens PACKED vzw - Expertisecentrum Digitaal Erfgoed

PACKED vzw - Expertisecentrum Digitaal Erfgoed verhuisde begin februari 2011 van de Koopliedenstraat 62 (1000 Brussel) naar een nieuw kantoor in de voormalige Bellevue brouwerij te Molenbeek (1080 Brussel). Onze nieuwe adresgegevens zijn vanaf heden:

PACKED vzw - Expertisecentrum Digitaal Erfgoed
Rue Delaunoystraat 58
1080 Brussel
België
Tel: ++32 (0)2 2171 405 (blijft behouden)
Mobiel: ++32 (0)486 67 36 07 (blijft behouden)

19 januari 2011

Europeana en de digitale ontsluiting van cultureel erfgoed (Conferentie)

De Europese Commissie wil de toegang verbeteren tot het (digitale) Europese cultureel erfgoed dat zich in archieven, musea, audiovisuele collecties en bibliotheken in Europa bevindt. Ze wil dat doen door middel van het unieke toegangspunt Europeana. Om die reden subsidieert de Europese Commissie momenteel verschillende projecten die mee bouwen aan het portaal Europeana. De Belgische partners in EuropeanaLocal en ATHENA, twee van deze projecten, willen met deze conferentie het traject belichten dat een instelling moet ondernemen om data publiek beschikbaar en uitwisselbaar te maken.

4 november 2010

Open Archive #2 - Frank Theys, PACKED vzw & M HKA (Evenement)

In het kader van het Open Archive #2 festival dat georganiseerd wordt door argos, vindt er op donderdag 4 november een gesprek plaats tussen Frank Theys (kunstenaar), Emanuel Lorrain & Rony Vissers (PACKED vzw) en Christine Lambrechts (M HKA) rond het werk Oratorium voor geprepareerde video player en acht monitoren (Frank Theys, 1989, collectie M HKA).

10 februari 2010

Het geheugen van de kunstenaar - over levende kunstenaarsarchieven in netwerkverband (Symposium)

Kunstenaarsarchieven hebben vandaag vaak een hybride vorm: zowel digitaal als analoog, zowel afgewerkte creaties als schetsen, bronmateriaal, administratie, … Dit creëert bijzondere uitdagingen voor de bewaring, ontsluiting en financiering, waarrond kunstenaars dikwijls vragen hebben. Na hun carrière stelt zich ook vaak de vraag naar een plek om het archief levend te houden.

Het Europeana Data Model: nieuwe versie mappingrichtlijnen en gevalstudie EDM & Linked Open Data

Het Europeana R&D departement verspreidde nieuws over een update aan de EDM-documentatie, en een gevalstudie rond gebruik van Linked Open Data waarbij het EDM-model aan de basis lag.

Verslagen en presentaties Cultuurforum 2020 online

Op 23 april 2014 vond het vijfde publieksmoment van het Cultuurforum 2020 plaats in Leuven. De verslagen en presentaties van alle parallelle sessies zijn nu beschikbaar op de website van het departement CJSM. PACKED vzw stond mee in voor de invulling van een sessie rond Open (Cultuur) Data.

Vlaamse Regering kent 3.446.000 euro subsidies toe voor realiseren Vlaamse beleidsprioriteiten

De Vlaamse Regering kent 3.446.000 euro subsidies toe aan de provincies en aan de steden Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen voor het realiseren van Vlaamse beleidsprioriteiten 'cultureel erfgoed'. Met deze subsidies moedigt de Vlaamse overheid de provincies en de vijf steden aan om, binnen de geformuleerde doelstellingen, een eigen cultureel-erfgoedbeleid te voeren.

24 juli 2014

The Future of Museums (Conferentie)

Op 24 juli 2014 wordt de internationale conferentie 'The future of museums' georganiseerd. Deze online conferentie vindt wereldwijd plaats; iedereen kan gratis deelnemen via Blackboard Collaborative. De onderwerpen van de conferentie zijn gebaseerd op de vier thema’s die uit het NMC Horizon Report 2013 – The Museum Edition naar voor kwamen.

British Pathé en TATE openen archiefmateriaal online

British Pathé, een van de oudste mediabedrijven ter wereld, heeft zijn volledige collectie op Youtube geplaatst. Daarmee kunnen kijkers nu eenvoudig door meer dan 85.000 filmpjes bladeren. Omgerekend gaat het om zo'n 3.500 uur aan beeld. Tate heeft dan weer 245 uur audioarchief uit het cassettemagazine Audio Arts gratis online beschikbaar gemaakt.

Digitale objecten in Europeana: een geldig ‘rights statement’ tegen juli 2014

Om aan te geven welke rechten er rusten op het digital material dat je kan vinden via het Europeanaportaal, werden de Europeana Rights Statements geïntroduceerd. Via een lijst van labels kon je aangeven wat de (best passende) rechtenstatus van het digitale object was. Deze labels zijn echter geïntroduceerd nadat al een behoorlijke hoeveelheid material op Europeana was verschenen. Een inhaalbeweging werd in gang gezet die tegen juli 2014 moet afgerond zijn. Op de bijeenkomst van de Gebruikersgroep Cultureel Erfgoed en Auteursrecht van 19 mei 2014 komt .(JavaScript must be enabled to view this email address), IPR and Policy Advisor bij Europeana, onder meer deze campagne toelichten.

A Consumers Guide to Content Management Systems for Nonprofits (Publicatie)

Zichtbaarheid en aanwezigheid op het web is noodzakelijk voor bijna elke non-profitorganisatie, maar een compleet nieuwe website maken kan ontmoedigend zijn. Het kan veel tijd, geld en technische expertise vragen - dingen die in de sector allen schaar zijn. En zelfs wanneer je een website in de lucht hebt, betekent dat niet dat je werk gedaan is. Je moet immers nog steeds onderhoud en updates uitvoeren, gewenste nieuwe features implementeren, … dit is het moment waarop een Content Management Systeem (CMS) je kan helpen. In deze Britse publicatie worden een aantal systemen vergeleken.

7 juli 2014 - 11 juli 2014

Digital Preservation Advanced Practitioner Course 2014 (Vorming)

Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert APARSEN in samenwerking met TIMBUS een nieuwe editie van zijn workshop rond digitale preservering. Dit evenement dat een week lang zal duren, brengt praktijkdeskundigen en onderzoekers samen die in hun dagelijkse activiteiten het voortouw nemen op vlak van digitale preservering. De cursus is gericht op deelnemers met een geavanceerde kennis van de preserveringsproblematiek.

met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2014 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be