4 november 2017

PACKED vzw: PRESENTATIE OP WIKIMEDIA CONFERENTIE NEDERLAND

Zaterdag 4 november 2017 organiseert Wikimedia Nederland in Utrecht de tiende Wikimedia Conferentie Nederland. De conferentie bestaat uit de tracks ‘Facts matter’, ‘Community’ en ‘GLAMs’, die volledig gewijd is aan culturele en onderzoeksinstellingen en Wikimedia. Omdat PACKED vzw zowel het gebruik van Wikimediaplatformen voor cultureel erfgoed ondersteunt en stimuleert als een diverse waaier van projecten op dat gebied ontwikkelt, is PACKED-coördinator Rony Vissers uitgenodigd om er een presentatie te geven. Hij zal vertellen over de visie achter een aantal recente PACKED-projecten (zoals Wiki Loves Art, Linked Open Data publicatie met Wikidata en Documenteren van podiumkunsten uit Vlaanderen en Brussel op de Wikimediaplatformen), en de opgedane ervaringen delen.

De Wikimedia Conferentie Nederland is een dag vol lezingen, discussiegroepen en een simulatiespel over de toekomst van Wikipedia. Toekomstige en bestaande bewerkers van de online encyclopedie, ICT-ers, journalisten, media-experts en medewerkers van musea, bibliotheken, archieven en educatieve instellingen komen er bij elkaar om de toekomst van Wikipedia als vrij toegankelijke en betrouwbare kennisbron veilig te stellen in een wereld waarin fake news de overhand lijkt te krijgen. Samenwerking, technische ontwikkelingen en open data staan centraal in het programma.

'Facts matter' - vooral binnen de Wikimedia-beweging. Hoe blijft Wikipedia die betrouwbare online encyclopedie wanneer in de wereld minder waarde gehecht lijkt te worden aan het belang van feitelijke juistheid? Op de conferentie wordt daaraan uitgebreid aandacht besteed met inspirerende sprekers waaronder James Heilman en Fedde Benedictus. James Heilman, associate professor aan de Universiteit van Brits-Columbia en hoofd van de spoeddienst van het East Kootenay Ziekenhuis in Canada, is een begrip in de wereld van vrije kennis. Hij is de initiatiefnemer van WikiProjectMed waarbij medisch specialisten Wikipedia-artikelen over medische onderwerpen schrijven, verbeteren en vertalen. Tot nu toe heeft dat 2000 artikelen in 90 talen opgeleverd. Natuurkundige en filosoof Fedde Benedictus zal dieper ingaan op het ontstaan van een feit. Zijn feiten ‘maakbaar’ of zijn het omschrijvingen van zaken die echt zijn gebeurd?

De Wikimedia Conferentie Nederland (WCN) vindt plaats:
- op zaterdag 4 november 2017 van 9.30 tot 17.00 uur
- in Meeting Plaza te Utrecht.
De WCN wordt afgesloten door een cabaretvoorstelling van Grof Geschud.
Online inschrijven kan door te klikken op deze link.
Het volledige programma vindt u hier.

  • Terug naar overzicht
  • Wikimedia Nederland Conferentie 2016, Kees-Jan Bakker, CC BY-SA 4.0
met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2018 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be