Packed vzw: presentaties op Digital Dreams (publicatie)

PACKED vzw was op 8 september 2017 samen met het Ghent Centre for Digital Humanities verantwoordelijk voor de parallelsessie 2. Method op de conferentie Digital Dreams van gastheer Amsab-ISG. PACKED-medewerkers Alina Saenko, Bert Lemmens, Sam Donvil en Rony Vissers spraken er over persistente identificatie, samenwerking met de Wikimedia-platformen en het beheer van digitale resources. De (Engelstalige) presentaties zijn nu beschikbaar op de SlideShare-pagina van PACKED vzw.

Hieronder vind je links naar de slidesharepagina voor de drie presentaties, met bijhorende abstracts:

Some Lessons Learned From Projects That Explore the Possibilities Of the Wikimedia Platforms
(Sam Donvil)

Onderzoek geeft aan dat de bronnen die niet-professionele informatiezoekers meestal gebruiken om feitelijke informatie te vinden Google en Wikipedia zijn. Slechts een klein percentage informatiezoekers gaat nog steeds rechtstreeks naar traditionele kenniscentra zoals bibliotheken, archieven en museum om de informatie te vinden die ze zoeken. Die situatie dwingt kenniscentra om nieuwe manieren te zoeken om toegang te bieden tot hun collecties en daarmee waarde te creëren voor hun collecties en institutionele activiteiten. Een mogelijke oplossing is het gebruik van digitale technologie en een samenwerking met platforms van derden om de toegang en (her)gebruik van hun informatie te vergemakkelijken. In deze presentatie worden enkele lessen voorgesteld die we hebben geleerd uit projecten die de mogelijkheden van de Wikimedia-platformen voor geheugeninstellingen verkennen: uw autoriteit delen met anderen, samenwerken met de (Wikimedia-)gemeenschap en gebruik maken van technische platformen die buiten uw controle vallen. Alle projecten zijn geïnitieerd door PACKED vzw in samenwerking met Wikimedia Nederland, Wikimedia België en een groep musea in Vlaanderen.

Challenges Implementing Persistent URI's In Memory Institutions
(Alina Saenko en Bert Lemmens)

Na een doorlichting van hun online catalogi en webtoepassingen begon de Vlaamse Kunstcollectie met de implementatie van persistente URI's voor verzamelobjecten in tien geheugeninstellingen. Het project volgde aanbevelingen van CIDOC en ISA, en creëerde persistente URI's voor zowel ongeveer 35.000 kunstwerken in zeven verschillende musea als ook voor de bijbehorende beelden, curatoren, kunstenaars en onderwerpen. Deze presentatie bespreekt het proces van het identificeren van 35.000 unieke objecten met persistente URI's, hoe ze via Wikidata herbruikbaar gemaakt werden, maar ook een reeks problemen die we ondervonden bij het betrekken van geheugeninstellingen bij het vastleggen van URI's in hun systemen, ze actueel te houden en ze uiteindelijk te gebruiken in het dagelijkse beheer van de collecties.


The Management of Digital Resources In Memory Institutions
(Nastasia Vanderperren en Rony Vissers)

Het wereldwijde web is steeds meer (audio)visueel geworden. Informatie wordt niet meer alleen door tekst overgedragen, maar steeds meer door foto's, afbeeldingen en video's. Die spelen ook een belangrijke rol in het beheer van cultureel-erfgoedcollecties. Helaas creëert het beheer van digitale bronnen ook een aantal uitdagingen. Ze worden vaak vermenigvuldigd, gedecentraliseerd opgeslagen en zijn moeilijk te vinden voor zowel interne als externe gebruikers. Bovendien is hun auteursrechtelijke status vaak slecht gedocumenteerd. Dat bemoeilijkt de online toegang en (hergebruik). Deze presentatie bespreekt niet alleen die uitdagingen, maar stelt ook een strategie voor om de obstakels aan te pakken door gebruik te maken van gestandaardiseerde specificaties en protocollen.

  • Terug naar overzicht
met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2018 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be