10 februari 2010

Het geheugen van de kunstenaar - over levende kunstenaarsarchieven in netwerkverband (Symposium)

Kunstenaarsarchieven hebben vandaag vaak een hybride vorm: zowel digitaal als analoog, zowel afgewerkte creaties als schetsen, bronmateriaal, administratie, … Dit creëert bijzondere uitdagingen voor de bewaring, ontsluiting en financiering, waarrond kunstenaars dikwijls vragen hebben. Na hun carrière stelt zich ook vaak de vraag naar een plek om het archief levend te houden.

Open en dynamische kunstenaarsarchieven bieden vele mogelijkheden, zowel voor kunstenaars zelf als voor musea en onderzoeks- en onderwijsinstellingen. Archieven zijn bronnen voor kunsthistorisch of artistiek onderzoek en zijn belangrijk voor het behoud en beheer van kunstwerken.

Dit symposium zoekt naar goede voorbeelden van omgang met kunstenaarsarchieven binnen een netwerk van instellingen en organisaties. Het recente werk rond het televisiewerk van Jef Cornelis bewijst de waarde van een archief voor onderzoek en onderwijs en illustreert de mogelijkheden en moeilijkheden die eigen zijn aan ‘genetwerkte’ initiatieven. Ook voorbeelden uit andere kunstsectoren bieden inspiratie voor het uitbouwen van expertise en goede archiefpraktijken in de sector van de beeldende,
audiovisuele en mediakunst.

Met bijdragen van o.a. Koen Brams (Jan van Eyck Academie / De Witte Raaf), Veronique Verspeurt (MATRIX), Annelies Nevejans (Centrum Vlaamse Architectuurarchieven), Lynne van Rhijn (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) en een panelgesprek o.l.v. Dries Moreels (BAM).

Datum en plaats: 10 februari, 13u30-17u30, STUK Auditorium (Leuven), gratis
Organisatie: PACKED, BAM en Artefact
Inschrijven via inschrijvingen@bamart.be
In het kader van het Artefact Festival - On Gaps And Silent Documents, 9 - 14 februari, STUK (Leuven), www.artefact.be.

  • Terug naar overzicht
met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2017 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be