22 oktober 2015

Het Europees project DURAARK : naar langetermijnbewaring van architecturale kennis tijdens en na de eerste levenscyclus van een bouwwerk (seminarie)

De presentatie heeft als onderwerp: standaarden voor architecturale 3D data, langetermijnbewaring van onderzoeksdata, en data interoperabiliteit. Terwijl het merendeel van data geassocieerd met een bouwwerk gecreëerd wordt tijdens de design-tot-constructie fase, wordt deze data later opgevraagd, hergebruikt en verspreid door gebouweigenaars en facility managers wanneer het gebouw “in gebruik” is. Bovendien kan architectuurdata ook na de levenscyclus van een gebouw van belang blijven voor onderzoek en cultureel erfgoed. Doordat de huidige planning-tot constructie fase voornamelijk digitaal gebeurt, vereist de digitale langetermijnbewaring van bouwkundige 3D data speciale beheer- en preservatie processen. Het DURAARK Project (2013-2016) ontwikkelt methoden en tools om aan deze eisen te voldoen. (Abstract online beschikbaar)

Voorafgaandelijk aan de sessie lichten LIBIS en het Digitaal labo van KU Leuven kort hun brede waaier aan diensten en expertise voor onderzoekers toe. Het betreft hier diensten om onderzoekers zoveel mogelijk te ondersteunen in hun wetenschappelijke opdracht en onderzoek. Het betreft een Engelstalig event dat wordt afgesloten met een drankje.

Spreker
Michelle Lindlar is Digital Preservation Manager aan het TIB – de Duitse Nationale Bibliotheek voor Wetenschap en Technologie. Haar onderzoeksdomein ligt voornamelijk op technische en organisatorische processen en methoden voor het langetermijn gebruik en de beschikbaarheid van technische informatie met de nadruk op complexe objecten. Binnen het DURAARK project is zij verantwoordelijk voor het werkpakket rond digital preservation.


Waar?
Erasmushuis - Justius Lipsiuszaal
Blijde Inkomststraat 21 / Leuven


Agenda
3.30PM – 4PM: welkom en diensten voor onderzoekers
4 PM - 5 PM: Michelle Lindlar
5 PM – 6 PM: drankje

Registratie

Een LIBIS seminar is gratis bij te wonen, maar registratie is verplicht.
Dit is mogelijk op de website van LIBISplus

  • Terug naar overzicht
met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2017 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be