Europeana: actualisering Europeana Data Model (update )

Het Europeana Data Model (EDM) en het bijhorend mappingschema werden geactualiseerd om aan nieuwe datavereisten te voldoen. Men verwacht dat de aanpassing de dataleveranciers en –aggregatoren zal helpen om de beste resultaten te bekomen van de data die ze naar Europeana hebben gestuurd.

De aanpassing omvat de toevoeging van een nieuwe eigenschap, de implementatie van IIIF en het gebruik van nieuwe rechtenverklaringen:

  • De nieuwe eigenschap edm:intermediateProvider werd toegevoegd aan EDM en de mappingrichtlijnen om de tussenleveranciers in de aggregatieketting te kunnen weergeven. Bekijk de richtlijnen voor meer details.

  • Europeana heeft het International Image Interoperability Framework (IIIF) geïmplementeerd. Dat heeft veel potentiële voordelen voor het delen van digitale bestanden van hoge kwaliteit. Providers kunnen nu IIIF-bronnen opnemen in metadata die ze naar Europeana sturen door middel van EDMl. “Guidelines for submitting IIIF resources for objects in EDM” legt uit hoe providers hun IIIF WebResource in de EDM metadata kunnen beschrijven. Ook interessante lectuur: Share your Data

  • Europeana heeft z’n rechtenverklaringen geactualiseerd en twee nieuwe verklaringen toegevoegd die nu gebruikt kunnen worden als deel van EDM-data die wordt aangeleverd aan Europeana. De geactualiseerde lijst is hier te vinden. De actualisering maakt deel uit van de transitie naar rightsstatements.org dat dataproviders zal helpen om zo goed mogelijk hun collecties te beheren, te delen met anderen en met anderen te interageren via Europeana.

Voor vragen in verband met deze wijzigingen of over hoe ze te implementeren in je data, kun je steeds het Europeana Ingestion Team contacteren.

  • Terug naar overzicht
met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2018 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be