31 januari 2012

Cometa stap voor stap | Een workshop rond het maken van beschrijvingen op collectieniveau (Workshop)

Beschrijvingen op collectieniveau bieden informatie over een collectie als geheel, in plaats van over afzonderlijke items in een collectie. Cometa is een praktisch model dat voor en door cultureel-erfgoedinstellingen werd ontwikkeld om iedereen in Vlaanderen die collectiebeschrijvingen wil maken, snel op weg te helpen. Cometa kan worden gebruikt door alle soorten erfgoedorganisaties en door zowel professionals als amateurs. In deze workshop helpen we je op weg bij het gebruik van Cometa.

Een collectiebeschrijving bevat een korte omschrijving van de collectie, de materiaaltypes die ze bevat, trefwoorden over de inhoud, notities over de herkomst, het collectiebeleid, de bewaarplaats en allerhande andere informatie die nuttig kan zijn voor gebruikers of beheerders van de collectie. Collectiebeschrijvingen kunnen een inventaris op stukniveau vervangen of aanvullen. Kwaliteitsvolle, uitwisselbare basisbeschrijvingen van collecties op collectieniveau zijn een uitermate nuttig hulpmiddel bij het beheren van erfgoedcollecties en het ontwikkelen van een beleid rond die collecties.


Programma

10.00 uur: Waarom zou je op collectieniveau beschrijven? Wat is een (deel)collectie? Wat is het Cometa-model? | David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)

10.30 uur: Welke elementen vind je in Cometa? Welke aanvullende standaarden gebruik je best? Hoe komt Cometa overeen met internationale standaarden? | Henk Vanstappen (PACKED)

Kort pauze

11.15 uur: Hoe verzamel je je gegevens? Hoe verwerk je die in een (online) toepassing? | Bart De Nil (FARO)

12.00 uur: Het maken van collectiebeschrijvingen in de praktijk: bestaande registers en een casus.


Praktisch

Doelgroep: iedereen die zijn collectie wil beschrijven, archivarissen, informatieprofessionals

Organisatie: FARO, PACKED, Vlaamse Erfgoedbibliotheek

Deze workshop zal doorgaan op 31 januari 2012, 10.00 - 12.30 uur bij FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel. De docenten zijn David Coppoolse, Bart De Nil en Henk Vanstappen.
Deelname is gratis, mits registratie voor 29 januari 2011. Het maximum aantal deelnemers is 25. Klik hier om je online in te schrijven via de website van FARO.

  • Terug naar overzicht
met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2017 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be