11 januari 2018

Collegagroep Digitale Participatie voor musea (lancering)

Digitale toepassingen verbreken de grenzen tussen publieksbemiddeling, collectiebeheer en -management en communicatie. Daarom brengen FARO, PACKED vzw, Middelheimmuseum, M HKA en M Leuven zowel publieksbemiddelaars, museummedewerkers met een meer strategische (digitale) functie als collectieverantwoordelijken van musea samen in de Collegagroep Digitale Participatie. De eerste bijeenkomst vindt plaats op 11 januari 2018.

De voorloper van deze Collegagroep was de Collegagroep Digitale Bemiddeling, geïnitieerd door FARO, Kunstenpunt, Middelheimmuseum, M HKA en M Leuven, en actief van 2013 tot 2017. Deze bracht enkel publiekswerkers samen. De vernieuwde Collegagroep Digitale Participatie zal zowel publieksbemiddelaars als museummedewerkers met een meer strategische (digitale) functie en collectieverantwoordelijken van musea samenbrengen. Om een (digitale) publieksbemiddeling te doen slagen, zal de publiekswerker immers intensief moeten samenwerken met de collectiebeheerder en de socialemediamanager. En omgekeerd. Het museum is de som van de afdelingen en de digitale strategie snijdt er dus los door. Dat bleek trouwens ook uit de blogreeks 'Het digitale museum' en uit het focusdossier ‘Digitale uitdagingen voor de erfgoedsector’ dat u kan nalezen in het septembernummer van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed.

Lancering nieuwe collegagroep
Met deze vernieuwde collegegroep Digitale Participatie willen de initiatiefnemers vanaf 2018 de dialoog over digitale toepassingen stimuleren, samen nadenken over de betekenis van ‘digitale participatie’ maar ook gezamenlijk digitale acties uitwerken.

De collegagroep komt enkele keren per jaar samen. De eerste bijeenkomst vindt plaats op donderdag 11 januari 2018 van 10.00 tot 13.00 uur bij FARO in Brussel.


Programma:


9.30 uur: Registratie en ontvangst

10.00 uur:

- Introductie van de nieuwe collegagroep digitale participatie
- Discussie ‘digitale participatie’
- Martine Vermandere van het Amsab vertelt over het project rond Belgische vluchtelingen 1914-1918 en crowdsourcing. Ze zal toelichten hoe dit project past in de digitale strategie van het Amsab
- Astrid Vergauwe, content manager van het Huis van Alijn licht toe hoe dit museum al jaren digitaal materiaal verzamelt samen met het publiek, en hoe publieksmedewerkers intensief met de collectiebeheerders samenwerken
- Bram Wiercx, adviseur ICT van FARO, houdt de vinger aan de pols van de nieuwste digitale ontwikkelingen, relevant voor de musea.
- Aan de slag met Wikidata/Wikipedia/Wikimedia
*Rony Vissers staat stil bij de toepassingen voor musea
*Pierre Van Diest van deSingel getuigt over de manier waarop deSingel handig gebruikmaakt van Wiki-toepassingen
*Bart Ooghe van het Museum voor Schone Kunsten Gent getuigt over de deelname van het museum aan Wiki Loves Art
Vervolgens gaan we hands-on aan de slag met wiki-toepassingen.

De Collegagroep Digitale Participatie is een initiatief van FARO, PACKED vzw, Middelheimmuseum, M HKA en M Leuven.

De tweede bijeenkomst vindt plaats op 29 maart 2018.
Schrijf ook deze datum nu al in uw agenda!Wil u graag deelnemen? Registreer dan bij FARO via deze webpagina.

  • Terug naar overzicht
met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2018 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be